Ψυχολογία και Παιδί

Σχολικός εκφοβισμός από κούνια! Νο 1.

Σχολικός εκφοβισμός από κούνια!

Χθες με μεγάλη μας χαρά, ήμασταν καλεσμένοι σε ένα παιδικό πάρτι! Αφού χαρίσαμε τις ευχές και το δώρο μας στον εορτάζων, βρέθηκα να κάθομαι μπροστά σε ένα στολισμένο τραπέζι γεμάτο εδέσματα, δίπλα σε μαμάδες που ήδη γνώριζα και σε άλλες που γνώριζα μόνον εξ όψεως. Συστηθήκαμε μεταξύ μας με χαμόγελο και στις λίγες ώρες που παρευρεθήκαμε εκεί, άδραξα την ευκαιρία να συνομιλήσω μαζί τους για πολλά θέματα αλλά και για αυτό που απασχολούσε το δικό μου παιδί. Τον εκφοβισμό στο σχολικό χώρο.

Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να διευκρινίσω το εξής:

Εκφοβισμός, είναι η επιθετική εκείνη συμπεριφορά που είναι εσκεμμένη, απρόκλητη και επαναλαμβανόμενη, αποτελεί κατάχρηση εξουσίας και εμπεριέχει ανισότητα στη δύναμη, αντικειμενική (π.χ. σωματική) ή αντιληπτή (π.χ. προσωπικότητας).

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ, ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Εκφοβισμός δεν είναι λοιπόν μόνον η λεκτική βία, ή η κακοποιητική σωματική συμπεριφορά. Οτιδήποτε αποτελεί κατάχρηση εξουσίας, μέρος της οποίας είναι και ο αποκλεισμός με λεκτική βιαιότητα ( μη μιλάς, εσυ!!) και όχι αναγκαστικά με βωμολοχία, είναι κι αυτό Εκφοβισμός. Όταν μάλιστα συμβαίνει στο περιβάλλον του σχολείου, προσδιορίζεται ως Σχολικός Εκφοβισμός.

Ανάμεσα σε γονείς και παιδιά, εκτός από τη σχέση της αγάπης, θα πρέπει να υπάρχει βαθιά ριζωμένη ηΣχέση της Εμπιστοσύνης“.

Το πόσο όμως Αληθοφανής ή Στρεβλή είναι αυτή η σχέση, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Για παράδειγμα, η εικόνα που ο ίδιος ο γονέας έχει σχηματίσει για το άτομό του και κατ΄επέκταση για το ίδιο του το σπλάχνο.

Θέλουμε να είμαστε αρεστοί. Αν όχι σε όλους, σίγουρα σε αυτούς που θέλουμε να εντυπωσιάσουμε. Όταν όμως προκύπτει ένα θέμα που ενοχλεί, από τα πρώτα που οι άνθρωποι πράττουμε είναι να αποδώσουμε τις ευθύνες αλλού.

Εύκολα αντιλαμβάνομαι πως ακόμη και αν ακουμπήσεις τον εγωισμό του ατόμου, όταν αυτός είναι υπέρμετρος, είναι το ίδιο αποδοτικό, με το να τον χτυπήσεις. Δυστυχώς, με ένα τέτοιο υπόβαθρο, γόνιμες συζητήσεις είναι ανέφικτο να γίνουν. Τουλάχιστον, θα έχεις πλήρως κατανοήσει, πως η Πηγή του Κακού, όντως υφίσταται και πως το παιδί σου, δεν την κατασκεύασε.

Το μήλο, κάτω από τη μηλιά θα πέσει.

Νόμος της παγκόσμιας έλξης. Ισσάκ Νεύτων (1642-1727).

Θωρακίστε τα παιδιά σας. Οι οικογένειες όσο και αν φαινομενικά μοιάζουν, διαφέρουν υπερβολικά!

Οι αξίες και τα ιδανικά δεν είναι ίδια, καθώς και ο “θεός” (με μικρό θήτα) στον οποίο πιστεύει η κάθε μία. Δεν υπάρχουν κοινά ορόσημα και ο σεβασμός πλέον δεν είναι προυπόθεση για τις ανθρώπινες σχέσεις. Η συνεργασία, θα πρεπει να αποφέρει προσωπικά οφέλη αλλιώς δεν μπορεί να είναι εφικτή.

Θα εκπλαγώ αν μου γράψετε πως πέφτετε από τα σύννεφα!!

Προς όποια κατεύθυνση και αν γυρίσετε τον λαιμό σας, για να κατευθύνεται το κεφάλι σας, θα παρατηρήσετε μία απλή ή πιο σύνθετη παραβατική συμπεριφορά. Η διαφορά με τα μικρά παιδιά έγκειται στην ηλικία τους. Ακριβώς επειδή είναι μικρά ηλικιακά, πιστεύουμε ότι όλων των ειδών οι ανησυχίες και προβληματισμοί, φυσικά… “μικροί σε μέγεθος και αυτοί”, θα εξαφανιστούν ως δια μαγείας!

Δεν υπάρχει μαγεία… Υπάρχει Δράση!

Διάβασε ακόμα, “Σχολικός εκφοβισμός από κούνια! Νο 2”, στο mamakabariemai.gr!

Καλώς όρισες στο MamakaBariemai.gr! Ψάξε στις σελίδες, για τα καλύτερα Βιβλία, τα πιο δημιουργικά Παιχνίδια και πολλές έξυπνες Ιδέες, για να μη σου πει ποτέ... ΜΑΜΑΚΑ ΒΑΡΙΕΜΑΙ!! 😇 Το MamakaBariemai.gr, είναι ασφαλές για γονείς και παιδιά!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *