κλινικό πιλάτες
Εναλλακτικός Τρόπος Ζωής

Το Clinical Pilates και η σύμπτωση που μου άλλαξε τη ζωή!

Αν είστε από εκείνους που πιστεύουν στις συμπτώσεις και πως το σύμπαν, κάποιο περίεργο τρόπο θα σκαρφιστεί για να συνωμοτήσει υπέρ σας, είμαι σίγουρη πως όταν θα διαβάσετε αυτήν τη μικρή ιστορία της ζωής μου, θα καταλάβετε γιατί και το δικό μου σύμπαν, συνωμότησε υπέρ μου!

Πριν μερικά χρόνια, μένοντας έγκυος στο δεύτερο παιδί μου, είχα τη βεβαιότητα ότι ο τοκετός μου θα ήταν «καλύτερος» από τον πρώτο, αφού το σώμα μου και εγώ, γνωρίζαμε τι να περιμένουμε.

Έπειτα από εννέα απαιτητικούς μήνες, ο φυσιολογικός τοκετός αποδείχτηκε, μια όχι και τόσο εύκολη διαδικασία. Καθώς οι μέρες περνούσαν με αποκλειστικό θηλασμό, κακά ωράρια ύπνου και κάκιστη στάση σώματος, το κορμί μου άρχισε να πονάει. Στην αρχή ήπια, έπειτα εντονότερα και κυρίως να διαμαρτύρεται στα χαμηλά.

Περίπου τρεις μήνες μετά το θαύμα της γέννησης του γιου μου, δυσκολευόμουν να τον κρατήσω για ώρα αγκαλιά, αλλά κυρίως εξακολουθούσα να νιώθω κουρασμένη, παραπονιόμουν και δυσανασχετούσα.

Το πρώτο πράγμα που υπέθεσα, ήταν πως το σώμα μου, μου στέλνει απελπισμένα μηνύματα για να με αναγκάσει να το ξεκουράσω περισσότερες ώρες. Τελικώς, έτσι και έκανα. Ξάπλωνα με την ελπίδα πως όταν σηκωθώ, ο πόνος θα έχει φύγει. Εκείνος όμως επέστρεφε, εμποδίζοντας τις απαραίτητες καθημερινές μου δραστηριότητες.

κλινικό πιλάτες,

Λίγες ημέρες αργότερα, είχα αποφασίσει πως θα έπρεπε να σταματήσω να παραπονιέμαι και να απευθυνθώ στον γιατρό μου.

Ο μαιευτήρας μου, ήταν καθησυχαστικός. Μου εξήγησε πως το πρόβλημά μου οφείλονταν στους κοντινούς χρονικά, τοκετούς μου, και στην επιβάρυνση των πυελικών μου μυών που δεν είχαν γυμναστεί, προετοιμαστεί και τελικώς εκπαιδευτεί, για την έντονη και επίπονη φάση του τοκετού.

Και εδώ είναι το συμπαντικό σημείο που σας έλεγα νωρίτερα!

Λίγο καιρό πριν, αποφασίσαμε πως έπρεπε να μετακομίσουμε σε ένα μεγαλύτερο διαμέρισμα μακριά από την παλιά μας γειτονιά. Παρόλο το άγχος και συνάμα τον ενθουσιασμό μας για τη νέα οικογενειακή μας στέγη, το «γνωστό» παιχνιδιάρικο σύμπαν, συνωμότησε να τακτοποιηθούμε σε ένα όμορφο διαμέρισμα στην οδό Χαριλάου Τρικούπη, κοντά σε ένα Κέντρο Φυσικοθεραπείας που διαφήμιζε πως εκεί θα μπορούσα, με τη βοήθεια του Κλινικού Πιλάτες, αλλά και άλλων εγκεκριμένων μεθόδων, να διεκδικήσω την υγεία μου και γιατί όχι στο μέλλον, έναν στ’ αλήθεια εύκολο, τρίτο, φυσιολογικό τοκετό!

Έχοντας ένα επίπονο ιστορικό, είχα πολλούς λόγους για να περάσω την πόρτα του Φυσικοθεραπευτήριου της Άννας Στέφου!

κλινικό πιλάτες
Ο ζεστός χώρος της υποδοχής!

Για καλή μου τύχη, η ιδιοκτήτρια και υπεύθυνη του φυσικοθεραπευτηρίου ήταν ευγενέστατη! Μου εξήγησε πως το πρόβλημα μου είχε λύση, αλλά και όνομα! Τις πρότυπες ασκήσεις Kegel, μπορούσα να τις κάνω όλες τις ώρες τις ημέρας και χωρίς απαγορευτικό επαναλήψεων! Όσες περισσότερες, τόσο καλύτερα για εμένα και τα πονεμένα γεννητικά μου όργανα. Μέσα σε απίστευτα σύντομο χρονικό διάστημα, ο πόνος χαμηλά εξαφανίστηκε και το σώμα μου επιτέλους ανακουφίστηκε!

Δώδεκα μήνες αργότερα, πήγα ξανά στο Κέντρο Φυσικοθεραπείας, σωματικά προετοιμασμένη από τις ασκήσεις που μου είχε πρόθυμα δείξει και ΕΓΚΥΟΣ ΞΑΝΑ!

Σύντομα το σωματικό βάρος μου είχε αρχίσει ξανά να αυξάνεται, όπως και ο μεταβολισμός μου. Το ίδιο και οι απαιτήσεις του καρδιαγγειακού μου συστήματος. Το πεπτικό μου σύστημα δυσλειτουργούσε σε αντίθεση με τη διούρησή μου που ήταν συχνή. Το μυοσκελετικό μου σύστημα βίωνε τις δικές του «μοναδικές» αλλαγές, ενώ η θερμοκρασία στο σώμα μου αυξανόταν για μια ακόμα φορά επικίνδυνα!

Όπως μου εξήγησε, η κυρία Στέφου, ναι, η εγκυμοσύνη μπορεί να αποτελέσει την πιο σημαντική και ευχάριστη περίοδο στην ζωή της γυναίκας, μαζί όμως με ισορροπημένη διατροφή, ψυχική ηρεμία και την απαραίτητη σωματική άσκηση. Όλα αυτά επιτυγχάνουν μια μοναδική εμπειρία και αποτελούν τον ιδανικό συνδυασμό, σε όλη την διάρκεια της κύησης.

Ρώτησα τότε, αν το βάδισμα που αποτελεί την πιο εύκολη άσκηση, κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι αρκετό;

Με το καθησυχαστικό της χαμόγελο, παραδέχτηκε πως όχι. Οι ορμονικές μεταβολές και οι αλλαγές που προκύπτουν στο γυναικείο σώμα στην διάρκεια της εγκυμοσύνης, πιθανόν να μου δημιουργήσουν αίσθημα δυσφορίας και δυσκινησίας. Η γυμναστική στην διάρκεια της εγκυμοσύνης σε ένα εξειδικευμένο κέντρο έρχεται να συμβάλλει θετικά στην εξομάλυνση αυτών των συμπτωμάτων, αυξάνοντας την αντοχή των μυϊκών ομάδων του σώματος μου, πάντοτε με επιτήρηση και φροντίδα από την ειδικό.

κλινικό πιλάτες

Η Άννα Στέφου μου ξεδίπλωσε το βιογραφικό της! Είναι διπλωματούχος φυσικοθεραπεύτρια και ειδικεύεται στο Κλινικό Πιλάτες όχι μόνο για εγκύους, αλλά για όλες τις ηλικίες και τις παθήσεις, έχοντας αυτή την πολυπόθητη σφαιρική κατάρτιση που ο ειδικός που μας αναλαμβάνει, θέλουμε να έχει.

Με συμβούλεψε πως το Κλινικό Πιλάτες ήταν ακριβώς αυτό που χρειαζόμουν! Κατανοούσα πως έπρεπε να βάλω στην «εγκυμονούσα» ζωή μου, τη γυμναστική. Όμως τι ήταν αυτό που το Κλινικό Πιλάτες μπορούσε να μου προσφέρει;

Αρχικά μου έκανε σαφές πως ο όρος Κλινικό, έγκειται στο ότι το μάθημα ή αλλιώς η συνεδρία γίνεται από την ίδια, πιστοποιημένη Clinical Pilates Expert και μόνον, πράγμα το οποίο με καθησύχασε και παράλληλα τόνωσε την αυτοπεποίθησή μου!

Μου είπε πως είναι μια μέθοδος προπόνησης που θα με προετοιμάσει τόσο για τον τοκετό όσο και για την μητρότητα.

Έπειτα μου εξήγησε όλα τα οφέλη από αυτό το εξειδικευμένο είδος άσκησης για την ευαίσθητη κατάσταση στην οποία βρισκόμουν, ακόμη και αν δεν είχα ξαναγυμναστεί στο παρελθόν.

κλινικό πιλάτες

Η ενδυνάμωση των ποδιών μου θα μου προσφέρει καλύτερη ισορροπία καθώς θα γίνει σωστή διατήρηση του κορμού μου και σωστότερη κατανομή του βάρους μου, ενώ ταυτόχρονα οι ασκήσεις, θα τονώσουν την κυκλοφορία του αίματος μου και θα μειώσουν τις κράμπες και το οίδημα στα πόδια μου!

Με την ενδυνάμωση των μυών του κορμού θα μειωθούν κοινές ενοχλήσεις της εγκυμοσύνης, όπως είναι οι πόνοι της πλάτης και της μέσης μου! Επίσης η ενδυνάμωση των άνω άκρων θα με βοηθήσουν μετά τον τοκετό, στην καλύτερη τοποθέτηση του μωρού στο στήθος και συνέχιση του θηλασμού.

Με την ενδυνάμωση των μυών της πυέλου μου, θα καταφέρω να συνεργάζομαι ακόμα καλύτερα με το μέρος του σώματός μου που σε λίγους μήνες θα συμμετέχει ξανά ενεργά στον τοκετό μου για μία ευκολότερη γέννα!

Και επειδή το σώμα μου έχει “μνήμη”, η άσκηση κατά την εγκυμοσύνη θα με βοηθήσει να ξαναβρώ τη φόρμα μου μετά το τοκετό και να ανταπεξέλθω καλύτερα στις ανάγκες του μωρού μου.

Όσο για τις ενδορφίνες που εκκρίνονται κατά τη διάρκεια της άσκησης, θα μειώσουν το στρες μου και θα  μου δημιουργήσουν μια υπέροχη αίσθηση ευεξίας και ευφορίας τόσο σε εμένα όσο και στο έμβρυο, προσφέροντάς μας μια απολαυστική κοινή διαδρομή με ψυχική και σωματική υγεία.

Έφυγα αναθαρρημένη, κρατώντας το φυλλάδιο του Φυσικοθεραπευτηρίου της Άννας Στέφου και στην άνεση του σπιτιού μου, το διάβασα με κάθε λεπτομέρεια. Επιτόπου τηλεφώνησα στον γιατρό μου και ρώτησα την άποψη του. Δεν ήθελα να ενεργήσω επιπόλαια, έπρεπε να πάρω τη συγκατάθεσή του. Ενθουσιάστηκα όταν στάθηκε θετικός! Η εγκυμοσύνη μου εξελισσόταν χωρίς επιπλοκές και άρα μπορούσα να ξεκινήσω άμεσα!

κλινικό πιλάτες

Πέντε μήνες μετά την εξέλιξη του τοκετού και έναν ακόμη χρόνο με το μωρό στην αγκαλιά μου, μόνο θετικά μετράω από αυτή τη συμπαντική σύμπτωση! Ο τοκετός μου εξελίχθηκε περίφημα ενώ το σώμα μου έχει ήδη επανέλθει, χωρίς τους προηγούμενους έντονους πυελικούς πόνους! Ο κορμός μου είναι γερός και παρόλο που θηλάζω ακόμα δεν αισθάνομαι πιασμένη. Συνεχίζοντας το Κλινικό Πιλάτες στο Φυσικοθεραπευτήριο της Άννας Στέφου και μετά τον τοκετό μου, νιώθω δυνατή, είμαι γεμάτη ενέργεια και  αυτοπεποίθηση.

Πλέον το Κλινικό Πιλάτες είναι ο αγαπημένος μου τρόπος για να γυμνάζομαι, αφού συνδυάζει αρμονικά, όλα τα οφέλη μιας ολοκληρωμένης και άκρως θεραπευτικής αλλά συνάμα ήπιας γυμναστικής!

Καλώς όρισες στο MamakaBariemai.gr! Ψάξε στις σελίδες, για τα καλύτερα Βιβλία, τα πιο δημιουργικά Παιχνίδια και πολλές έξυπνες Ιδέες, για να μη σου πει ποτέ... ΜΑΜΑΚΑ ΒΑΡΙΕΜΑΙ!! 😇 Το MamakaBariemai.gr, είναι ασφαλές για γονείς και παιδιά!

5 σχόλια

    • Τριαντη Βασιλική

      Πιλάτες και γιόγκα τα καλύτερα είδη γυμναστικής, ωφέλιμα για την ψυχική και σωματική υγεία μας… Επίσης καταπολεμούν το άγχος, προσφέρουν ηρεμία στο νου και σώμα…

    • Τανια

      Εύη μου όπως πάντα το άρθρο σου πολύ ωραίο. Έχω ακούσει ότι το plates είναι καταπληκτική γυμναστική και για τις εγκύους ίσως η καλύτερη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *