Φιλοσοφία

Σήμερα 23/04, που γιορτάζει το βιβλίο…

-Κι άλλα βιβλία, μαμάκα;
-Κι άλλα, ξανά και ξανά!
Μερικές φορές σκέφτομαι πως τα βιβλία, ίσως να είναι η καλύτερη επένδυση που έχω κάνει στη ζωή μου. Έχω την πεποίθηση ότι αυτή η επένδυση θα μείνει ως μία από τις σημαντικότερες παρακαταθήκες για τα παιδιά μου και η ευχή μου είναι, να μπορέσει να φτάσει μέχρι τα εγγόνια μου!

Μόνο με υπερβολή μπορείς να παρομοιάσεις τα παραπάνω λόγια. Είμαι βέβαιη όμως, ότι πολλοί από εσάς που διαβάζετε αυτό το άρθρο, σκέφτεστε το ίδιο.
Γιατί όμως η τόση υπερβολή;

Τα αποτελέσματα έχουν από χρόνια φανεί στην άρθρωση, στη σκέψη, στο λόγο και τη φαντασία των δικών μου παιδιών. Από τα πρώτα μπράβο στο νηπιαγωγείο, μέχρι την πρώτη τάξη του δημοτικού, η διαπίστωση από τις δασκάλες πως το παιδί είναι ωριμότερο, ευγενέστερο, προθυμότερο και άκρως επικοινωνιακό, σχεδόν χωρίς καθόλου παλιμπαιδισμούς και ξεγελάσματα.

Το βιβλίο όταν μπει στη ζωή του παιδιού, μοιάζει με πύλη. Δεν γνωρίζει τι είναι, τι του προσφέρει και που θα το οδηγήσει. Στην αρχή εντυπωσιάζεται και αργότερα κλωθογυρίζει αναστατωμένο. Έπειτα το ιντριγκάρει και μετά το μαγεύει.
Στο τέλος το ταξιδεύει σε προορισμούς, που εσύ και εγώ ξέρουμε ότι είναι αδύνατο να βρεθεί. Όπως στη Γροιλανδία, στο χωριό του Άγιου Βασίλη, στη Χαβάη και την Καραϊβική, στην Ανταρκτική και την Αλάσκα, στους απομακρυσμένους νήσους Φώκλαντ…

Κι όμως εκείνο, μπορεί να έχει ήδη ταξιδέψει έως εκεί!

Το μυαλό μας είναι ελεύθερο!

Η κόρη σου άραγε το γνωρίζει αυτό; Ο γιος σου, το έχει καταφέρει μέσα από δικό του δωμάτιό; Έχεις μοιραστεί το μυστικό για το πώς είναι δυνατό να συμβεί κάτι τέτοιο;

Το βιβλίο είναι μόρφωση και πολιτισμός αλλά κυρίως είναι παιδεία. Με ταπεινότητα μπορείς να διδαχθείς την έννοια της φιλίας, της αλληλεγγύη και του σεβασμού. Να μάθεις για τη γη, το διάστημα και  τα ανθρώπινα δικαιώματα. Να τα βάζεις με τους φόβους σου για το σκοτάδι ή γιατρό και να βγαίνεις νικητής. Να καλλιεργείς την αισθητική και την εικαστική σου κρίση. Κυρίως όμως σε κάνει να γνωρίζεις το άγνωστο εγώ σου, αυτό που σου χτυπά ντροπαλά την πόρτα και εσύ πρέπει να μάθεις να ακούς.

Πώς θα γίνεις το ¨Όλον ¨όταν είσαι μισός; Δεν θα το πετύχεις, αν δεν κρατήσει ένα βιβλίο.
Το βιβλίο είναι τροφή για την πονεμένη ψυχή, την ατίθαση και τη γεμάτη αμφιβολίες.
Το κατάλληλο βιβλίο είναι το βάλσαμο. Η διέξοδος των ματιών μας. Η προέκταση της προσωπικότητάς μας. Το καλό βιβλίο που μας διαλέγει από τον τίτλο, την εικόνα και το περιεχόμενό του.
Καλές Αναγνώσεις…

Καλώς όρισες στο MamakaBariemai.gr! Ψάξε στις σελίδες, για τα καλύτερα Βιβλία, τα πιο δημιουργικά Παιχνίδια και πολλές έξυπνες Ιδέες, για να μη σου πει ποτέ... ΜΑΜΑΚΑ ΒΑΡΙΕΜΑΙ!! 😇 Το MamakaBariemai.gr, είναι ασφαλές για γονείς και παιδιά!

Ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *