Εικαστική Τέχνη

Τι είναι η Ζωγραφική Τέχνη, μαμάκα;

Εικαστικές τέχνες… ακόμα και προφέροντας αυτές τις δύο λέξεις, το νόημα τους ακούγεται βαρύγδουπο.
Είναι όμως έτσι;

Είμαι σίγουρη πως όσοι διαβάζετε αυτό το άρθρο τουλάχιστον για μια φορά στη ζωή σας, θα έχετε αναρωτηθεί πως θα ήταν δυνατό, να φέρετε τον εαυτό σας σε μια πιο στενή επαφή με τις τέχνες.
Όσοι έχουν μικρά παιδιά, μπορεί να σκέφτονται το ίδιο…
Κάποιοι από εσάς επίσης, θα υπολογίσουν πως έχουν κάνει ήδη αρκετά!
Ως ενήλικες έχουμε κάνει κάποιες αξιόλογες επιλογές για τους εαυτούς μας και επιπλέον έχουμε καθοδηγήσει τα μικρά μας, γινόμενοι οι ίδιοι οδηγοί στα πρώτα τους βήματα, να αναπτύξουν με θέρμη, τη θέληση τους να ζωγραφίζουν από τη νηπιακή τους ηλικία.
Για τη διάπλαση των αισθήσεων, ενός αδιαμόρφωτου παιδιού, ενός άγουρου έφηβου και μετέπειτα ενός ολοκληρωμένου ενήλικα με προσωπικότητα, έχουμε στ’ αλήθεια αναρωτηθεί, αν χρειάζεται κάτι παραπάνω;
Η τέχνη δεν είναι η Ζωγραφική. Η Ζωγραφική είναι τμήμα της Τέχνης.
Πολλοί κάνουν αυτό το λάθος. Η ζωγραφική είναι μια Τέχνη προβεβλημένη, σε πολύ μεγάλο βαθμό  και είναι λογικό να συμβαίνει αυτή η παρανόηση.
Ας μιλήσουμε για τη Ζωγραφική Τέχνη λοιπόν, αφού είναι βέβαιο πως την έχετε συναντήσει, ως διακοσμητικό στοιχείο στους τοίχους σπιτιών, να στολίζει την πόλη με την τεχνική του grafity, σε μια πινακοθήκη, σε ένα μουσείο.
Και κάθε τόσο τη βλέπετε να βγαίνει από το παιδί σας, ως μια φυσική ανάγκη, έτσι όπως αβίαστα πιάνει το μολύβι ή τους μαρκαδόρους του, στις πρώτες του επαφές με αυτή την ζωηρή εικαστική Τέχνη. 


Και πιστέψτε με, αν σας μοιάζει με μουτζούρα αυτό που μόλις έφτιαξε, για την κοινωνία μας έτσι όπως έχει οριστεί η εικαστικότητα, είναι και αυτή μια πρώιμη μορφή τέχνης. 

Πολύς κόσμος σκορπάει ένα σωρό χρήματα, για να αποκτήσει ένα  έργο ενός επώνυμου καλλιτέχνη που ζωγραφίζει κουλτουριάρικες μεγαλόπρεπες μουτζούρες.

Ας κάνουμε όμως τώρα, έναν ελαφρύ διαχωρισμό…

Άλλο η ζωγραφική και άλλο το σχέδιο.
Δηλαδή, άλλο πράγμα είναι να χρωματίζω και άλλο να σχεδιάζω….

Δεν ξέρω αν σας είχε περάσει ποτέ στο μυαλό, όμως μπορεί ένα έργο να φτιαχτεί εξ’ ολοκλήρου με μολύβι, με έναν τυχαίο, μαρκαδόρο ή ακόμα για τους πιο ασυμβίβαστους με έναν συνηθισμένο μπλε στυλό.

Μπορεί ακόμα να σχεδιαστεί με κάποιο από τα παραπάνω εργαλεία κι έπειτα να επενδυθεί με χρώμα!

Το ωραίο στην Ζωγραφική Τέχνη είναι η άμεση πρόσβαση στο αποτέλεσμα.
Οι χρόνοι διαφέρουν από έργο σε έργο, όμως ανά πάσα στιγμή έχεις το προνόμιο να μπορείς να διαλογιστείς και να το αξιολογήσεις ώστε να αναπροσαρμόσεις το ζήλο σου.

Σου έχει τύχει να κοιτάξεις ένα έργο από ευτελή υλικά και να σου φανεί υπέροχο;

Προτρέψτε τα μικρά σας, να ασχοληθούν με αυτά τα απλά υλικά. 

Ακόμα και αν δεν προτιμούν να συγκεντρώνονται μπροστά στο μπλοκ τους, η επαφή και η χρήση νέων υλικών αλλά και πρωτότυπων για εκείνα, όπως οι  παιχνιδιάρικες νερομπογιές και οι  σκανδαλιάρες δακτυλομπογίες, μπορεί να είναι αυτές που θα καταφέρουν να τα ενθουσιάσουν!
Χρώματα που απλώνονται με την τριβή των δάκτυλων τους, όπως τα γοητευτικά παστέλ και οι  μαλακές κηρομπογιές ή οι αθώες τέμπερες, να τα κάνει να αισθανθούν ότι τα εκφράζουν και να ασχοληθούν με ζήλο, ως μια διέξοδο των συναισθημάτων, της φαντασίας τους και των προβληματισμών τους.

Το εμπνευσμένο στην Ζωγραφική Τέχνη δεν είναι να ξέρεις να ζωγραφίζεις συμβατικά ή να σχεδιάζεις σωστά, αλλά να περνάς με τον εικαστικό τρόπο της αρεσκείας σου, το μήνυμά σου, αυτό το απλό ή το σύνθετο, που θέλεις να φτάσει στους άλλους.

Η Εικαστικότητα δεν είναι μονόδρομος αλλά ούτε μόδα. 

Για εμάς τους ερασιτέχνες, η ζωγραφική, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για πειραματισμό, όχι μόνο δικό μας αλλά και των παιδιών μας, προσπαθώντας να έρθουμε κοντά σε όλα αυτά που δεν γνωρίζουμε.

Αρπάζοντας κάθε ευκαιρία για έκφραση και περισυλλογή είναι μια σειρά από μικρές προσπάθειες που θα έχουν αποτέλεσμα να καθρεφτίσουν τον κόσμο, όπως και αν τον κοιτάζει ο κάθε νους ή η κάθε καρδιά…

Οι εικαστικές τέχνες είναι οι μορφές τέχνης, όπως η κεραμική, το σχέδιο, η ζωγραφική, η γλυπτική, η χαρακτική, ο σχεδιασμός, οι δεξιοτεχνίες, η φωτογραφίαη λήψη βίντεο, η κινηματογράφηση, η αρχιτεκτονική, η τυπογραφία και τα κόμικς. Πολλοί καλλιτεχνικοί τομείς (οι ερμηνευτικές τέχνες, οι εννοιολογικές τέχνες, οι υφαντικές τέχνες) περιλαμβάνουν πτυχές των εικαστικών τεχνών καθώς και άλλων τεχνών. Στις εικαστικές τέχνες περιλαμβάνονται επίσης οι εφαρμοσμένες τέχνες όπως ο βιομηχανικός σχεδιασμόςη γραφιστικήο σχεδιασμός μόδας, η διακόσμηση εσωτερικών χώρων και ο σχεδιασμός διακοσμητικών αντικειμένων.

Καλώς όρισες στο MamakaBariemai.gr! Ψάξε στις σελίδες, για τα καλύτερα Βιβλία, τα πιο δημιουργικά Παιχνίδια και πολλές έξυπνες Ιδέες, για να μη σου πει ποτέ... ΜΑΜΑΚΑ ΒΑΡΙΕΜΑΙ!! 😇 Το MamakaBariemai.gr, είναι ασφαλές για γονείς και παιδιά!

0 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *