φωτογραφία και παιδί
Εναλλακτικός τρόπος έκφρασης

Φωτογραφία, ο νέος τρόπος έκφρασης των παιδιών!

Πόσο εύκολο είναι να διαδοθεί στις ημέρες μας, μία κοινή φωτογραφία, το γνωρίζουμε όλοι!

Η τέχνη της φωτογραφίας όμως είναι άλλο πράγμα…

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με σύνεση ή και όχι, εκθειάζοντας, είτε καταγγέλλοντας, για τέρψη των ματιών ή της ψυχής. Σημείο αυτών αλλά και των μελλοντικών καιρών, η συνεχής έκρηξη τεχνολογικών επιτευγμάτων! Θα ήταν εγκληματικό να αφήσουμε τα μικρά μας παιδιά έξω από αυτό.

φωτογραφία

Η τέχνη της φωτογραφίας χρησιμοποιείται από τους μικρούς και τους μεγάλους ως εναλλακτικός τρόπος έκφρασης κυρίως για ευχαρίστηση, τέτοια που μόνο ένα χόμπι μπορεί να χαρίσει! (Δεν τολμώ να αναφερθώ στους επαγγελματίες φωτογράφους που έχουν τον εξοπλισμό και συνάμα την τεχνογνωσία.)

Αντί για μια αγαπημένη μαγειρική ή μια ευφάνταστη χάρτινη κατασκευή, αντί να παίξετε ένα επιτραπέζιο κλεισμένοι μέσα στο σπίτι λόγω των καινούριων, αλλά πάλε γνωστών συνθηκών της Καραντίνα Νο 2, κάντε το σπίτι σας φωτογραφικό στούντιο, εναλλάσσοντας τα δωμάτια ως εμπνευσμένα σκηνικά! Δώστε στο μικρό σας παιδί ένα παλιό κινητό, (χωρίς κάρτα sim, με ενεργοποιημένη τη λειτουργία πτήσης και με πλήρης φορτισμένη μπαταρια) ή μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή που έχει ξεμείνει στο συρτάρι από καιρό και αφήστε το μικρό σας φωτογράφο να περιφερθεί μέσα στους οικείους για εκείνο χώρους, να πατήσει όσα κλικ θέλει, χωρίς κανένα περιορισμό!

φωτογραφία

Αν πάλι η εστία σας δεν είναι η καλύτερη πηγή έμπνευσης, συμπληρώστε στο χαρτάκι σας, την επιλογή νο.6 και παρέα με το μικρό σας φωτογράφο αποφασίστε ποια θα είναι η επόμενη φωτογραφική επιλογή. Μια βόλτα στη θάλασσα, σε ένα κοντινό πάρκο (δεν εννοώ παιδική χαρά… αυτό το διάστημα είναι κλειστές), στην πλατεία, σε έναν ενδιαφέρον κήπο. Κατά τη ταπεινή μου γνώμη, το μέρος που συνδυάζει πληθώρα πρασίνου, με δέντρα και ποικιλία φυτών, είναι η καλύτερη επιλογή για μια φωτογραφική αφετηρία.

Και το προτείνω, επειδή σε αυτά τα μέρη βρίσκονται καλά κρυμμένες εκπλήξεις!

Πολύχρωμα λουλούδια, άπειρα κίτρινα κι πράσινα φύλλα, μια περίεργη γλάστρα, ένα χρωματιστό μπουμπουκάκι, ένα τεράστιο δέντρο. Χώμα, πολύ ΧΩΜΑ και ζουζούνια, πολλά ΖΟΥΖΟΥΝΙΑ! Με μέντορα εσάς και οδηγό την πολύτιμη βοήθειά σας, θα σταθούν τυχερά και θα φωτογραφίσουν πεταλούδες, σκίουρους, μανιτάρια, εξωτικούς βολβούς, μαγικές πέτρες, και πολλούς χαμένους ανθρώπινους θησαυρούς που κάποιους από αυτούς ίσως μπορούν να επαναξιοποιήσουν, αν επιτρέψετε να τους πάρουν μαζί, στην επιστροφή για το σπίτι.

φωτογραφία

Αφήστε τα μικρά σας παιδιά να κοιτάξουν με τα μάτια της ψυχής τους, αυτό που μπορεί να κοιτούν κάθε ημέρα και βεβαιωθείτε ότι τώρα το βλέπουν. Δείξτε τους πώς να χρησιμοποιούν τις απλές λειτουργίες, στην παλιά σας φωτογραφική και παρομοιάστε την σαν ένα μεγεθυντικό φακό ο οποίος έχει το καταπληκτικό πλεονέκτημα, να καταγράφει εικόνες!

Ακολούθησε τη σελίδα του mamakabariemai.gr στο Facebook!

Αφήστε τα να πατήσουν όσα κλικ θέλουν γεμίζοντας την κάρτα μνήμης που έχετε προνοήσει να αδειάσετε για να δημιουργήσουν μόνα τους, τις πολύτιμες δικές τους μνήμες.

Εσείς απλώς καθίστε στην άκρη και ξεκουραστείτε. Αυτά έχουν το ένστικτο και εκείνο αλάθητα, θα οδηγήσει σε μια αλληλουχία ανακαλύψεών! Τι και αν έρχονται κοντά σας κάθε τόσο για να σας δείξουν, την κάθε λεπτομέρεια! Τι και αν είστε και εσείς μέσα στο φωτογραφικό τους κάδρο; Χαμογελάστε τους και νεψτε καταφατικά μπροστά στον ενθουσιασμό για τον καινούριο κόσμο που μόλις ανακάλυψαν. Ακόμα και αν αυτά τα κλικ τους θυμίσουν παιχνίδι, ακόμα και αν το βαρεθούν, μπορεί να καταφέρατε να μπεί μέσα τους, ένα ακόμα πολύτιμο σποράκι! Αυτό της ανακάλυψης του εαυτού τους, του φυσικού κόσμου γύρω τους καθώς και μια μικρή γεύση από αυτή τη θαυμάσια τέχνη!

φωτογραφία

Κτήμα των μικρών σας φωτογράφων, οι θαυμαστές τους ανακαλύψεις!

Και στο σπίτι… καθίστε πάρέα με το σνάκ τους στον καναπέ και μιλήστε για τις εντυπώσεις τους! Προτρέψτε τους να σας πουν αν τους δυσκόλεψε η χρήση της μηχανής και πως τους φάνηκε η ανακάλυψη της εικόνας.

Ρωτήστε τους ποια συναισθηματα γεννηθηκαν μέσα από τις εικόνες τους για να μπορέσετε να μοιραστείτε μαζί, την περηφάνια σας αλλα και τη δική τους, για τις τόσο όμορφες φωτογραφίες τους! Αν έχετε τη δυνατότητα να προωθήσετε κάποιες από αυτές σε μια μεγαλύτερη οθόνη, κάντε το! Θα είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να παρατηρήσουν σε μεγέθυνση, όλες τις λεπτομέρειες καθώς και τα λάθη τους!

φωτογραφία

Μια εικόνα ίσον χίλιες λέξεις…

Παντα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης ακόμα και σε φτασμένους φωτογραφους. Ένα λάθος κλικ με λάθος φωτισμό, λάθος θέση του αντικειμένου και λάθος χρώμα…όλα είναι πειραματισμός. Και όσο τα παιδιά μας είναι μικρά, μπορούν να κάνουν λάθη και να έχουν χαριστικά το περιθώριο της βελτίωσης. Ένα περιθώριο τέτοιο που ισως μια μέρα τελειοποιήσει την τεχνική τους! Δώστε μία μηχανή, χώρο και χρόνο στους μικρούς σας φωτογράφους!

Είναι ευκαιρία να αποτυπώσουν τον κόσμο, όπως τον βλέπουν γύρω τους!

Που ξέρετε, μπορεί να εκπλήξουν τα μάτια και την ψυχή μας, ευχάριστα!

Καλώς όρισες στο MamakaBariemai.gr! Ψάξε στις σελίδες, για τα καλύτερα Βιβλία, τα πιο δημιουργικά Παιχνίδια και πολλές έξυπνες Ιδέες, για να μη σου πει ποτέ... ΜΑΜΑΚΑ ΒΑΡΙΕΜΑΙ!! 😇 Το MamakaBariemai.gr, είναι ασφαλές για γονείς και παιδιά!

3 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *