ο πιλοτίμος
Συνέντευξη

Ο Πιλοτίμος και η γλυκιά συγγραφέας του, Μανταλένα Οικονόμου! Εκδόσεις i Write.

“Τι κι αν τα όνειρα φαντάζουν άπιαστα και μακρινά;

Ένα πρόβατο ονειρεύεται ότι πετάει… Ένα κατσικάκι είναι δίπλα του και το βοηθάει… Και ένα δάσος ανάστατο διασκεδάζει και γελάει… Μια ιστορία στην οποία η φιλία γίνεται σκάλα, για να φτάσεις τα όνειρά σου, ακόμα και αν αυτά δείχνουν να βρίσκονται πολύ ψηλά!”

ο Πιλοτίμος
Το εξώφυλλο από το βιβλίο της Μανταλένας Οικονόμου, ο Πιλοτίμος!!
  • Μανταλένα, ποιο το έναυσμα της συγγραφής του βιβλίου σου «Ο Πιλοτίμος», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις iWrite ;

Το έναυσμα της συγγραφικής μου πορείας ήταν, ως επί το πλείστον, θέμα πρακτικό. Βρίσκομαι στον χώρο της εκπαίδευσης τα τελευταία δέκα χρόνια και σε αυτό το διάστημα έχω δημιουργήσει πλήθος ιστοριών για τους μικρούς μου ακροατές, τα οποία όμως εξαιτίας του προφορικού λόγου χάνονταν ή ξεχνιούνταν. Έτσι, ήρθε πολύ φυσικά, η ανάγκη να καταγραφούν αυτά τα παραμύθια, κάτι που για μένα ήταν πάντα μια αβίαστη συνήθεια, μια καθημερινή ανάπαυλα με ένα χαρτί και ένα μολύβι στο χέρι. Ύστερα από παρότρυνση αλλά και πίεση – σε κάποιες περιπτώσεις – γονέων να γίνει προσπάθεια έκδοσης αυτών, βρίσκομαι τώρα στην ευχάριστη θέση, να κρατάω στα χέρια μου το πρώτο μου παιδικό παραμύθι, τον Πιλοτίμο!

  • Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση, όταν το έγραφες και τι σημαίνει συγγραφή για εσένα;

Κατά τη διάρκεια της συγγραφής, η μεγαλύτερη πρόκληση, ήταν το πώς θα το αντιμετωπίσουν τα παιδιά. Και δεν μιλάω για κριτική στο σύνολό του, αλλά, πώς το αντιλαμβάνονται πρόταση προς πρόταση, και τι μηνύματα μπορεί να προσλάβουν. Λόγω του επαγγελματικού μου προσανατολισμού ως βρεφονηπιοκόμος, τι εισπράττει ένα παιδί από ένα βιβλίο ήταν πάντα προτεραιότητά μου. Τώρα, συγγραφή για εμένα είναι πολλά πράγματα. Πέρα από τρόπο έκφρασης και δημιουργίας, είναι και τρόπος βιωματικής προσέγγισης σημαντικών εννοιών μέσα από διασκεδαστικές διαδικασίες, όπως είναι αυτή του διαβάσματος παιδικών παραμυθιών.

  • Ποιο ήταν το αγαπημένο σου βιβλίο, όταν ήσουν παιδί;

Στην προσχολική ηλικία, αγαπημένο μου παραμύθι ήταν «Τα τρία μικρά λυκάκια» του Ευγένιου Τριβιζά, ενώ μεγαλώνοντας θυμάμαι να με συνεπαίρνουν «Τα ψηλά βουνά» του Ζαχαρία Παπαντωνίου και «Το καπλάνι της βιτρίνας» της Άλκης Ζέη.  

  • Ποιο είναι σήμερα το αγαπημένο σου παιδικό βιβλίο και ποιους συγγραφείς μας προτείνεις να διαβάσουμε;

Καταπληκτική συγγραφέας για μένα, είναι η Γιολάντα Τσορώνη-Γεωργιάδη, με άπειρα παιδικά βιβλία διαφόρων ηλικιών, από τα οποία μπορώ πολύ δύσκολα να διαλέξω ένα. Παρόλα αυτά, το δικό μου αγαπημένο είναι «Η καμηλοπάρδαλη που δεν έβλεπε καλά» και σας το προτείνω ανεπιφύλακτα!

  • Από ποιους συγγραφείς έχεις δεχτεί επιρροές;

Το να δεχτείς επιρροές από συγγραφείς, δεν θεωρώ πως είναι κάτι που φαίνεται «με γυμνό μάτι». Μπορεί να με επηρεάσει κάποιος που έχω διαβάσει δύο στίχους του ή άλλος που παρακολουθώ όλη την πορεία του. Μπορεί να μην αντιληφθώ καν πόσα μου έχει ‘‘κληροδοτήσει’’ κάποιος, κάπου, κάποτε. Όμως, για να απαντήσω στην ερώτηση, μου φαίνεται πιο πιθανό, να έχω επηρεαστεί από αυτούς που έχω διαβάσει έργα σε μεγαλύτερη έκταση, Τριβιζά και Τσορώνη-Γεωργιάδη.

  • Σε ποιο βαθμό πιστεύεις πως η εικονογράφηση μπορεί να αναβαθμίσει ένα κείμενο;

Σε μεγάλο βαθμό. Μια όμορφη εικονογράφηση κάνει ένα κείμενο πιο προσιτό στα παιδιά. Τους επιτρέπει να μπουν μέσα στην ιστορία, να γνωρίσουν τους ήρωες και να ταυτιστούν μαζί τους καθώς και να ξεκινήσουν ένα μαγικό ταξίδι με τη φαντασία τους, ακόμα και όταν το βιβλίο έχει κλείσει.

  • Θεωρείς πως οι νέοι γονείς σήμερα είναι ενημερωμένοι όσον αφορά το παιδικό βιβλίο;

Ναι. Οι γονείς ψάχνουν διαρκώς κατάλληλες επιλογές βιβλίων για τα παιδιά τούς είτε μέσω βιβλιοπωλείων, είτε online. Αυτό είναι κάτι που με χαροποιεί ιδιαίτερα.

  •  Πώς γίνεται ένα παιδί αναγνώστης;

Η επίδραση που έχει η οικογένεια και οι συνήθειες της σε αυτόν τον τομέα είναι καθοριστική. Ένα παιδί είναι κατεξοχήν μιμητικό ον. Εξαιτίας αυτού, αν παίρνει ερεθίσματα από γονείς που αγαπούν το διάβασμα έχει πολλές πιθανότητες να το αγαπήσει κι αυτό. Είναι πολύ σημαντικό επίσης, όταν οι γονείς αποφασίζουν να διαβάσουν στα παιδιά τους, να το κάνουν με όρεξη, ώστε τα παιδιά να απολαύσουν τη διαδικασία και να θέλουν να την επαναλάβουν!

Η συνέντευξη δόθηκε από τη συγγραφέα, στην καλή μου φίλη Αλεξίου Βικτώρια, η οποία την παραχώρησε στο mamakabariemai.gr με ανιδιοτέλεια και αγάπη! Ακολουθήστε το λογαριασμό @alexiouvictoria στο Ίnstagram και την ιστοσελίδα της V for Victoria για περισσότερες συνεντεύξεις γνωστών συγγραφέων και αμέτρητους διαγωνισμούς βιβλίων!

Βρείτε εδώ το βιβλίο “Ο Πιλοτίμος” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις iWrite!

ο πιλοτίμος
Η Μανταλένα Οικονόμου είναι απόφοιτος του τμήματος Προσχολικής Αγωγής και έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια παιδαγωγικού περιεχομένου και παιδοψυχολογίας.
Για αρκετά χρόνια, έχει εργαστεί με παιδιά διαφόρων ηλικιών και αυτή η συνύπαρξη ήταν η αφετηρία της ενασχόλησής της με τα παιδικά παραμύθια. Αρχικά, μέσω του προφορικού λόγου, ξεκίνησε η δημιουργία μικρών αυτοσχέδιων παραμυθιών, ενώ μέσω της ανατροφοδότησης των παιδιών, οι ιστορίες μεγάλωναν και μετατρέπονταν πολλές φορές σε δραματοποιήσεις και μικρά θεατρικά.
«Με το πέρασμα των χρόνων και έχοντας αντιληφθεί ότι η συγγραφή είναι κάτι που με γεμίζει και μου βγαίνει αβίαστα, ξεκίνησε και η καταγραφή αυτών των παραμυθιών. Παρακολούθησα online σεμινάρια δημιουργικής γραφής και «Ο Πιλοτίμος» είναι η πρώτη μου συγγραφική προσπάθεια».

Ακολουθήστε το mamakabariemai.gr στη σελίδα του στο Facebook!

Καλώς όρισες στο MamakaBariemai.gr! Ψάξε στις σελίδες, για τα καλύτερα Βιβλία, τα πιο δημιουργικά Παιχνίδια και πολλές έξυπνες Ιδέες, για να μη σου πει ποτέ... ΜΑΜΑΚΑ ΒΑΡΙΕΜΑΙ!! 😇 Το MamakaBariemai.gr, είναι ασφαλές για γονείς και παιδιά!

8 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *