Quiz Γνώσεων

Quiz γνώσεων: Ποιος είναι;

ο πρώτος βασιλιάς της Ελλάδας;
η πρώτη βασίλισσα της Ελλάδας;
ο πρώτος πρωθυπουργός της Ελλάδας;
ο τελευταίος βασιλιάς της Ελλάδας;
η τελευταία βασίλισσα της Ελλάδας;
ο πρώτος οικουμενικός πατριάρχης;
ο πρώτος Έλληνας που βραβεύτηκε με Νόμπελ λογοτεχνίας;
ο δεύτερος Έλληνας που βραβεύτηκε με Νόμπελ λογοτεχνίας;
ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ελλάδα;
ο μεγαλύτερος εφοπλιστής της Ελλάδας;
Και τώρα, σειρά έχουν οι απαντήσεις
Ο πρώτος βασιλιάς της Ελλάδας ήταν ο δέκα επτά χρόνων πρίγκιπας Όθωνας του οίκου Βίτελσμπαχ της Βαυαρίας. Στη διάσκεψη του Λονδίνου 1832, η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία και η Ρωσία, οι τότε μεγάλες δυνάμεις, του πρόσφεραν τον ελληνικό θρόνο.
Η πρώτη βασίλισσα της Ελλάδας ήταν η βασίλισσα Αμαλία, γεννημένη στις 21 Δεκεμβρίου 1818. Ήταν η σύζυγος του Βασιλιά Όθωνα της Ελλάδας.
 

Ο πρώτος πρωθυπουργός της Ελλάδας ήταν ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1791 και απεβίωσε στην Αίγινα το 1865. Ήταν κυρίαρχη προσωπικότητα στις τάξεις των εκσυγχρονιστών, διπλωμάτης και πολιτικός που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην πολιτική ζωή του τόπου κατά την Επανάσταση και στις πρώτες μετεπαναστατικές δεκαετίες.

Ο τελευταίος βασιλιάς της Ελλάδας ήταν ο Κωνσταντίνος Β΄. Γεννημένος στις 2 Ιουνίου 1940, στην Αθήνα, παρέμεινε βασιλέας της Ελλάδας από το 1964 έως το 1973. Την 1η Ιουνίου 1973 καταργήθηκε η μοναρχία και κηρύχθηκε έκπτωτη η δυναστεία από τη χούντα των συνταγματαρχών.

Η τελευταία βασίλισσα της Ελλάδας είναι η Άννα-Μαρία, γεννημένη ως Πριγκίπισσα Άννα-Μαρία της Δανίας, στις 30 Αυγούστου 1946. Ήταν βασίλισσα των Ελλήνων από το 1964 έως το 1973, ως σύζυγος του τότε βασιλιά Κωνσταντίνου Β΄.

Ο πρώτος οικουμενικός πατριάρχης ήταν ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, Αθηναγόρας. Γεννήθηκε στα Τσαραπλανά, το σημερινό Βασιλικό της Ηπείρου που εκείνη την περίοδο ακόμη αποτελούσε έδαφος της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Το κοσμικό του όνομα ήταν Αριστοκλής Δημήτριος Σπύρου. Ο Αθηναγόρας εξελέγη Πατριάρχης, στις 1 Νοεμβρίου του 1948, ως Αθηναγόρας Α΄ και ήταν ο πρώτος Πατριάρχης που εξελέγη χωρίς να έχει προηγουμένως την τουρκική υπηκοότητα.

Ο πρώτος Έλληνας που βραβεύτηκε με Νόμπελ λογοτεχνίας
 ήταν ο Γιώργος Σεφέρης από την Σουηδική Βασιλική Ακαδημία των Επιστημών στις 24 Οκτωβρίου του 1963. Ο Γιώργος Σεφέρης, ή Γεώργιος Σεφεριάδης που ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 1900 στην Σμύρνη της Μικράς Ασίας.

Ο δεύτερος Έλληνας που βραβεύτηκε με Νόμπελ λογοτεχνίας ήταν ο Οδυσσέας Ελύτης ή Οδυσσέας Αλεπουδέλης, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα και γεννήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 1911 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 1979 στη Στοκχόλμη και παρέλαβε το βραβείο από τον ίδιο το βασιλιά της Σουηδίας, Κάρολο Γουστάβο.

Ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ελλάδα είναι ο Σπύρος Λάτσης, πρωτότοκος και μοναχογιός του εφοπλιστή Γιάννη Λάτση και της Εριέττας Τσουκαλά, σύμφωνα με το Forbes.

Ο μεγαλύτερος εφοπλιστής της Ελλάδας αλλά και παγκοσμίως είναι ιδιώτης και ονομάζεται Γιάννης Αγγελικούσης. Ο στόλος του, δυναμικότητας 26,8 εκατομμυρίων τόνων, τον κατατάσσει πάνω από το σύνολο του στόλου των εφοπλιστών της Ρωσίας. Διαθέτει 143 πλοία, ενώ αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια.Καλώς όρισες στο MamakaBariemai.gr! Ψάξε στις σελίδες, για τα καλύτερα Βιβλία, τα πιο δημιουργικά Παιχνίδια και πολλές έξυπνες Ιδέες, για να μη σου πει ποτέ... ΜΑΜΑΚΑ ΒΑΡΙΕΜΑΙ!! 😇 Το MamakaBariemai.gr, είναι ασφαλές για γονείς και παιδιά!

2 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *