Εικαστική Τέχνη

Τι είναι η ρεαλιστική εικονογραφιση, mamaka; Το Ελαφοκάραβο

Μερικά παιδικά βιβλία, είναι σκέτοι θησαυροί!

Αφήνοντας προς το παρόν στην άκρη τη ρήση, το βιβλίο είναι χρυσάφι και συμφωνώντας πως πρέπει να φερόμαστε μικροί – μεγάλοι στα βιβλία, με ευγένεια και σεβασμό, είμαι σίγουρη πως θα έχουν υπάρξει μερικά παιδικά βιβλία που με ένα και μόνο βλέμμα τα ερωτευτήκατε κεραυνοβόλα!

Το Ελαφοκάραβο

Είτε πρόκειται για πρωτότυπο σχέδιο, για καρτούν, για απλές ζωγραφιές ή πολύπλοκες συνθέσεις, το στιλ της απεικόνιση τους σε συνδυασμό με τη χρωματική παλέτα του εξωφύλλου, είναι τα στοιχεία που προκαλούν την πρώτη εντύπωση.

Έχει τύχει να διαλέξετε να διαβάσετε ένα βιβλίο, μόνον επειδή το εξώφυλλο ταίριαζε πολύ στην αισθητική σας;

Το Ελαφοκάραβο

Δεν θα σταθώ στο περιεχόμενο του του βιβλίου Το Ελαφοκάραβο, ένα βιβλίο που περιέχει μηνύματα για τη φιλιά, τη συνεργασία και την προσπάθεια, αλλά στην εικονογράφηση του. Το παράδειγμα για μια πετυχημένη ρεαλιστική εικονογράφηση και κατά τη γνώμη μου ο λόγος, για τις αυξημένες πωλήσεις του, στην Ελλάδα και το εξωτερικό!

Το Ελαφοκάραβο

Οι ήρωες του Ελαφοκάραβου δεν είναι εξωπραγματικοί, αποκυήματα της φαντασίας του συγγραφέα.

Μπορείς να τους «πετύχεις» στο δάσος, στη θάλασσα, στο λιβάδι, στο βουνό, ακόμα και στην ταράτσα σου. Και τα μικρά μας παιδιά είναι εκπαιδευμένα να τα αναγνωρίζουν τόσο πολύ σε πειραγμένες εικονογραφικά εκδοχές, που ίσως μια ρεαλιστική εικονογράφιση να καταφέρει να τα εντυπωσιάσει περισσότερο από ένα περίτεχνα ζωγραφισμένο βιβλίο με εναλλακτικό χρωματισμό, δυσνόητο σκηνικό και ιδιόμορφους ήρωες.

Το Ελαφοκάραβο

Διαβάστε την ιστορία και παρατηρήσετε προσεχτικά με το μικρό σας παιδί πως οι αδελφοί Φαν, οι εικονογράφοι αυτού του παιδικού βιβλίου, καταφέρνουν με φαντασία αλλά και απλότητα, να δένουν το πραγματικό με το παραμυθένιο στοιχείο που τόσο έχουν ανάγκη, οι μικροί και ουκ ολίγες φορές απαιτητικοί αναγνώστες.

Το Ελαφοκάραβο

Ως γονείς, δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε το πλεονέκτημα της εικαστικής καλλιέργειας, αυξάνοντας το επίπεδό της στον μέγιστο βαθμό, από την έκθεση των νεαρών αναγνωστών στην ποικιλία των εικαστικών μορφών και τεχνικών που ακολουθούνται από τους εκάστοτε παιδικούς εικονογράφους. Τα σχολικά βιβλία είναι πολύ φτωχά σε αυτά, τα τόσο σημαντικά, ερεθίσματα και άρα ο στόχος δεν επιτυγχάνεται. Επομένως, καλείστε εσείς να είστε αυτοί που θα καλλιεργείσετε το επίπεδό της εικαστικότητάς τους, από την ποιότητα των εικόνων των βιβλίων που επιλέγετε για εκείνα και από τη συσχέτιση των κειμένων με αυτές.

Από την άνεση του καναπέ ή του κρεβατιού, παρέα με τον μικρό σας αναγνώστη, αντιμετωπίστε την εμπειρία της ανάγνωσης ενός βιβλίου, σαν την πολυπόθητη επίσκεψη σε μία πολυτελή γκαλερί με σπάνια ζωγραφικά έργα τέχνης!

Εσείς δεν χρειάζεται να πείτε πολλά, η εικόνα τα λέει όλα από μόνη της!

Το Ελαφοκάραβο

Ο ορισμός της εικονογράφησης:

  • Η διακόσμηση με εικόνες (φωτογραφίες, ζωγραφικές παραστάσεις κ.α) ενός έντυπου ή ενός χειρόγραφου.
  • Η υποστήριξη ενός κειμένου με συνακόλουθες εικόνες.
  • Η αγιογράφηση.

Διαβάστε ακόμα το άρθρο: Τι είναι η ζωγραφική τέχνη, mamaka;

Καλώς όρισες στο MamakaBariemai.gr! Ψάξε στις σελίδες, για τα καλύτερα Βιβλία, τα πιο δημιουργικά Παιχνίδια και πολλές έξυπνες Ιδέες, για να μη σου πει ποτέ... ΜΑΜΑΚΑ ΒΑΡΙΕΜΑΙ!! 😇 Το MamakaBariemai.gr, είναι ασφαλές για γονείς και παιδιά!

2 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *